sreda, 26. oktober 2022

Zeleniške špice in kraljevski greben v KSA

 

Izjemno lep razgled proti Planjavi, 16. 10. 2022


Končno so prišle na vrsto .. oziroma, ste prišle na vrsto. Zeleniške špice, ali pa kar Zeleniške kraljice ponujajo izjemno lepo grebensko prečenje, ki je eno najlepših tovrstnih prečenj pri nas.
Gre sicer za lažji alpinistični vzpon, ki pa je za nekoga, brez izkušenj in osnovnega alpinističnega znanja, kar velik in tudi naporen zalogaj. 
Treba se je zavedati, da prečenje Zeleniških špic spada med alpinistično turo, ki zahteva osnovno znanje alpinistike !! 
Prav tako je nujno, da imamo lepo vreme, saj je tura v megli praktično neizvedljiva. Pa vendar .. to prečenje spada med eno najlepših grebenskih prečenj pri nas .. in ja, to lahko potrdim ..

Uživala v razgledih, uživala na grebenu .. Nejc in Rok

Greben Zeleniških špic se nahaja v bližini najbolj obiskanih poti v Kamniško-Savinjskih Alpah. Od vseh teh poti je odmaknjen ravno toliko, da na najem ne bomo srečali množic, ampak bomo uživali bolj v samoti in občudovali izjemne razglede.
Prečenje grebena je za vsakega, ki se ga loti, nepozabno doživetje .. in lahko rečem, da si zagotovo zasluži še drugi in tretji obisk ...

Začneva pri Domu v Kamniški Bistrici in se usmeriva na markirano pot, ki vodi proti Kamniškemu sedlu .. potem pa se desno odcepi steza in že greva preko Repovega kota proti Srebrnemu sedlu in Planjavi .. še mimo zelenih tolmunov in potem ponovno desno .. in še enkrat desno pri belem možicu, kjer se odcepi pot, ki vodi na Staničev vrh .. vmes se stezica tudi nekajkrat povsem izgubi, a se da lepo slediti naravnim prehodom ... Kar naenkrat se odpre čudovit razgled .. sva na Staničevem vrhu in tu se bo začelo grebensko prečenje ...


Dom v Kamniški Bistrici

Del grebena Zeleniških špic

Zeleni tolmuni

Po grapi navzgor

Pogled navzdol .. mestoma precej šodrasto

Razgled s Staničevega vrha .. greben je od tu videti kar divji

V dolini megleno morje

Kalški greben s Kalško goro in Brana


Po krajši pavzi in ko se naužijeva lepih razgledov pa se začne malce bolj zares. Priprava vrvi za spust s Staničevega vrha. Sidrišče je že pripravljeno, najdeva ga med borovci. Priporočam, da se tu dol abzajlate, saj je bolj varno, kot če se gre peš .. 
Po spustu sledi še krajši spust v škrbino nato prečenje kar zahtevnega terena do naslednje škrbine.


Spust po vrvi

Staničev vrh

Prečenje, zadaj Staničev vrh


Po prečki, ki se jo menda da tudi obiti, in sicer tako, da se povzpnemo že takoj na greben, pa se začne tisti najlepši grebenski del. Sedaj bo šlo gor, dol .. levo, desno .. in neimenovani vrhovi, si bodo sledili en za drugim ...

Na grebenu Zeleniških špic

Tole obeta noro doživetje .. a pozor, previdno zaradi šodra
Proti Debelemu špicu

Repov kot daleč spodaj

Na videz neprehodno .. videz vara ..

Pogled nazaj, na že prehojen greben ..

Včasih so besede povsem odveč .. postoj in uživaj

Strmo je tule in precej krušljivo .. zato velika previdnost v tem delu !!!



Kaj pa skala na grebenu. Lahko rečem, da je prava mala mešanica vsega. Ponekod je presenetljivo dobra in čvrsta in je poplezavanje res pravi užitek .. že na naslednjem roglju pa je lahko povsem drugače .. vse je v razsulu in karkoli primeš se maje .. opozorim še na polno drobirja, ki je na nekaterih mestih nevaren za zdrs !!
Večja previdnost in malce spretnosti pa tudi takrat, ko plezamo na dol .. je kar zporno, ko ne vidiš kam stopit in ko se držiš tako na pol .. a kjer je volja, tam je pot .. vse se da ..

Prvi del grebena je nekako za nama .. pred nama pa še drugi del .. nadaljujeva proti Debelemu špicu 1937 m .. in ja, če je do tu šlo hitro, pa bo sedaj drugače .. greben se kar potegne in naju drži v pogonu .. ja, tole bo še kar dolga .. ampak pri takšnem vremenu mi je prav vseeno, če tole traja še ure in ure .. no, in tudi je hehe ..


Grebena še ni konec .. nadaljujeva proti Najvišjemu robu

Pogled proti Srebrnemu sedlu pod Planjavo

Ja .. nekaj sva pa že ..

Divji svet pod Planjavo


Ko takole napredujeva po grebenu in uživava v razgledih, se ponovno začneva vzpenjat na enega od mnogih rogljev .. lepo in ne preveč zahtevna plezarija in vrh .. hoja po ravnem potem pa pred nama zazija prepad .. ja kaj pa sedaj .. aha, evo ga .. štant .. že vlečeva vrv in sledi še drugi spust. Ta je še precej lepši, kot tisti s Staniča.
Se pa tega da tudi obiti, kar nakazuje možic v manjši škrbini .. ampak .. škoda je, če se spušča abzajle .. saj so vendarle najboljši ..


Priprava

Spust .. držimo se desne ..

Izjemno


Tako .. skoraj pri koncu prečenja sva .. Najvišji rob 2127 m, je ob enem tudi najvišji vrh v grebenu Zeleniških špic .. in do njegovega vrha vodi čudovito in nepozabno grebensko prečenje ..


Pogled na greben Zeleniških špic .. Staničev vrh je kar daleč zadaj

Najvišji rob .. čas za počitek ..

Mimo slikovitega okna ..

.. na zasluženo pivce ..

Ojstrica 2350 m

V tej smeri je Planjava


Po zasluženem počitku in dobrem požirku piva .. pa je čas, da se počasi odpraviva nazaj proti dolini. Sestopiva v smeri Repovega kota .. že kmalu pa šok .. nekdo je prav nemarno popackal skale misleč, da je lepo označil pot.
A tu gre vendarle za neoznačeno pot .. zato je takšno početje res neprimerno ...

Še pogled na prelepe macesne in že sva v bukovem gozdu .. in pri avtu ..


Sestop .. in popackane skale .. tole ni za nikamor ..

Sestop .. šodrasto ..

Greben Zeleniških špic .. recimo drugi del ..

Staničev vrh .. in potem se začne .. noro lep greben

Zlatorumeni macesni

Jesen je lepa

Bukev v gozdu

Ravna debla in barvito listje

Tura, kot jo vidi ura



Na začetku sem zapisal Zeleniške kraljice .. in ja, res so kraljevske. Tura je dolga in tudi naporna. Gre za lažji alpinistični vzpon, ki zahteva določena znanja, zato se na to turo odpravimo dobro pripravljeni, ali pa si najamemo gorskega vodnika ...

Kako je vse skupaj videti skozi kamero na čeladi, pa si lahko pogledate na spodnji povezavi:








Za konec pa še hvala Nejcu za družbo in ja .. tole se vsekakor ponovi, ker ta tura je vredna tudi drugega in tretjega obiska ..

Lep pozdrav, Rok

Ni komentarjev:

Objavite komentar