četrtek, 20. avgust 2020

Švica 2020, 1. del - Saas Fee, z okolico

Saas Fee
Nedelja, 16. 8. 2020


Mesec avgust je pri meni običajno mesec, ko si vzamem vsaj nekaj dni oddiha in pobegnem nekam na lepše. Letošnje leto je že od samega začetka precej čudno in o dopustu niti nisem preveč razmišljal ... oziroma sem, nekaj v tem smislu: kje naj pri nas najdem kakega štiritisočaka ?? Pa dobr, en virus me mnde ja ne bo ustavil .. ali pač. No, bomo videli.
Zadeve so se s časom vendarle postavile na svoje mesto. Lepo, dopust vendarle bo .. kje pa ?? 
Švica mi je vedno zanimiva. Teh pogledov se človek enostavno ne more naveličati. Torej, Švica naj bo. Zdaj potrebujem samo še eno "žrtev", da gre z menoj in to bo to.

Ko dobim potrditev, da bo tudi vreme zdržalo, pa se začne. Časa za pakiranje ni veliko, samo še en telefonski klic opravim ... predvidevam, da ga je bil Gašper zelo vesel ... no, zdaj pa se res lahko začne :)

V četrtek, 13. avgusta malo po 1.00 uri zjutraj se iz Kranja odpraviva na kar dolgo pot. Preko mejnega prehoda Fernetiči in naprej proti Milanu, od tu pa na prelaz Simplon in do cilja v Saas Grund. Pot je potekala povsem brez težav, pred Milanom ujameva nevihto, ki nekoliko popestri vožnjo.
Ko prideva v Švico si najprej kupiva vinjeto, da kasneje ne bo kakih težav. Letna je in stane 40 CHF.

Končno prispeva na cilj ... po cca 8 urah vožnje. Namestiva se v kamp Kapellenweg, ki je lepo urejen. Ta dan jih je veliko odšlo, zato je bilo prostora več kot dovolj. En od razlogov je tudi ta, da se v Švici šola začne takoj po 15. avgustu.

V kampu nama ponudijo Saastal Card. To je kartica, ki nam omogoča, da koristimo vse gondole v okolici brezplačno. Kavcija, taksa zanjo pa je cca 4 CHF na dan. Pri tem moramo vedeti, da tisto gondolo, ki jo koristimo prvi dan, zadnji dan ne moremo več, vse ostale pa lahko. In s tem se prišpara kar lepa vsota denarja in spije kako pivo več, na terasi z lepim razgledom.
Prav tako ta karta velja za vse poštne avtobuse, ki vozijo tod okoli. Skratka, res se vam jo splača vzet.

Drugače pa ja, sva v lepih koncih :)

Simplon Pass 2005 m

Prispela v Saas Grund

Evo, to bo to :)

Vremenska za danes je bila sicer bolj švoh ... ampak, če je to to, potem naj traja

Mittaghorn 3143 m


Zdaj pa res. Povabim vas na potep, in sicer po okolici Saas Feeja. Morda pa vas celo prepričam, da se še sami kdaj podate v te čudovite konce.

Vse dni sva uživala; Gašper in Rok


Hohsaas 3142 m in pod Weissmies, četrtek 13. 8. 2020


Vreme je kot nalašč, da že danes sprobava, če Saastal Card deluje. Predlagam, da se zapeljeva na Hohsaas in si pogledava Triftgletscher, ki kraljuje pod Wiessmiesom ... sam pa bom na hitro podoživel vzpon na to mogočno goro, ki pri meni še vedno velja za najbolj razpokano ledeniško turo.
Vožnja z gondolo je seveda brezplačna, vreme se je porihtalo in to je to ... greva :)


Hohsaas, zadaj Weismiess 4017 m

Odsev

Triftgletscher, kjer poteka pot na Weismiess !!!

Mogočni seraki in razpoke, Triftgletsher
Če dobro pogledate, vidite kod je shojeno

V tem času, leta 2015, sem stal na njegovem vrhu

Že prvi dan je lepo

Kreuzboden


Tako za uvod bodi dovolj. Nekoliko sva si pretegnila ude in si ogledala ledenik pod Weissmiessom. Jutri je nov dan, a ta še ne bo preveč aktiven, saj je vremenska napoved še bolj oblačna in tudi kakšna ploha zna bit ... No, sobota pa bo tista prava in to bo tudi rdeča nit tega dopusta :)
A najprej petek ... poglejmo kje sva bila :)


Felskinn 2991 m, Egginerjoch 3010 m in Langfluh 2869 m, petek 14. 8. 2020


Danes najprej, za ogrevanje, peš v Saas Fee. Čudovita in umirjena pot, ki vodi mimo kapelic je res pomirjujoča in kot bi mignil si v zgornjem nadstropju, beri v Saas Feeju.

V Saas Fee

Res lepa in sproščujoča pot

Mimo kapelic

Večja kapela, kjer potekajo sv. maše 

Znani most v Saas Feeju

Greva kr za puščico


Tako pa sva že na poti do gondole, ki naju bo zapeljala na Felskinn, z vmesno postajo na Moreni. Od tu naprej je potem le še vlakec, ki pripelje na Mittelallalin, skoraj 3500 m visoko. Če bi bilo vreme ta dan vsaj malce lepše, potem bi se najbrž zapeljala tja gor in se usmerila proti Allalinu ... tako pa ... je bilo tudi lepo.
Podala sva se do Egginerjoch 3010 m, od koder se lepo vidi Britania Hutte in se nato peš spustila nazaj do Morenie.

Vožnja s prvo gondolo gre do Morenie 2550 m

Čez ledenik do Egginerjocha 3010 m


Pot ni nič kaj zahtevna

Pogled nazaj, vreme se popravlja

Britannia Hutte SAC 3030 m

Britannia Hutte SAC velja za eno najbolj obleganih koč v tem okolišu. Leta 1997 je bila povsem prenovljena in zdaj ponuja 134 postelj, tri jedilnice in moderno kopalnico. Koča ima tudi solarno energijo.
V poletnem času je odprta od sredine junija do septembra, polpenzion v koči pa vas bo prišel 82 CHF. Je tudi izhodišče za turo na Strahlhorn 4190 m. Sicer pa je koča postavljena na takšni lokaciji, da je vredna obiska.

Egginer  3367 m, sva na Egginerjoch 3010 m

Alphubel 4206 m


Med sestopom opazujeva Alphubel, goro na katero se bova povzpela jutri. Vmes pade še ideja, da lahko skočiva še na Allalinhorn, ki je skorajda na najini poti. Torej bo jutrišnji dan res noro noro dober. Če bo še vremenska napoved šla v pravo smer, potem se nimava kaj za bat. Napoved namreč pravi, do bo jutri vsaj 9 ur sonca ... kar bi moralo zadostovati. Uh, poglej ga lepotca ...

Z gondolo se nato vrneva nazaj v Saas Fee in se kar takoj odpraviva na novo. Tokrat greva na Spielboden in Langfluh. Ko sem bil prvič v teh krajih, so ravno to gondolo obnavljali in takrat s prijateljem nisva šla tule gor ... Zakaj pa greva semkaj .. Zato, ker rabim še par informacij glede jutrišnje ture in upam, da jih dobim.


Z gondolo se vračava nazaj v Saas Fee in že gledeva na drugo stran, kamor se bova odpeljala

Očitno bova sama

Danes ni šlo, jutri se zagotovo vidimo


Nahajava se na Langfluh, 2869 m visoko. Pozornost takoj pritegne mogočni Feegletscher, ki je že kar precej napokan. V daljavi se pokaže Allalinhorn 4027 m, kamor se bova povzpela jutri, mene pa seveda najbolj zanima Alphubel in spodnji del ledenika. Grem pogledat, če dobim kako informacijo ... morda celo s prve roke ...

Feegletscher

Ledeniki se močno topijo, kar se lepo vidi po veliki količini vode, ki teče izpod njih

Ledenik pod Alphublom ... tule nekje bova prišla dol ...


Ravno ob pravem času sta prišla dol dva alpinista ali pa pohodnika, saj je vseeno in takoj jih povprašava o stanju poti. Zanima me še Feekopf in, ko dobim same dobre novice sem takoj bolj pomirjen in zdaj vem, da nama jutrišnjega dne nič več ne vzame in se ga res že zelo veselim :)
Dobiva še koristno informacijo o gondoli, ki začne vozit že pred šesto zjutraj saj, da mora gor spraviti na desetine smučarjev. Tako je možno, da gremo gor tudi pohodniki ... to sva pa midva ejga :)
Če k temu dodamo še brezplačen avtobusni prevoz, potem je to to :)

Tule dol so priletele konkretne skale

Lepo je shojeno

Seraki


Tako, sedaj pa je čas, da se odpeljeva nazaj dol. Potem pa naju čaka še sprehod do Saas Grunda. Če sva zjutraj šla peš, bova še popoldan ... vmes se že neki nakazuje, da bi se znal kj zapečt za večerjo ...

Saas Fee je še daleč spodaj, Saas Grund še nekoliko bolj

Spielboden


Felskinn in Egginerjoch, kjer sva bila ne dolgo nazaj

Ogromno je enih slapov, ki padajo preko skal ... višje gori se led močno topi


Tako, pa je tudi petek za nama. Prva dva dneva sta bila res povsem v izi in tazadn cajt, da se jutri končno nekam gre. To, kar naju čaka jutri, bo res dolga in naporna tura. Aklimatizacije praktično nisva imela, zato zna biti še pestro ... ampak, sj sva vajena naporov .. bo šlo :)

Po vrnitvi v kamp, se hitro stuširava in skočiva v trgovino. Mladič si je zaželu meso .. ok, ga bo ta stari speku, sam kupit ga pejd ... pa cene preveč ne glej ...

Rečeno storjeno ... cena je pozabljena .. al pa še neki časa ne bo pozabljena ... Okus mesa je bil na koncu vseeno božanski in kdor misli, da v kampih jemo samo makarone, se pošteno moti.

Mmmmmm ... in to je šele začetek ... pri nas bi za tolko dnara dobu pol vozička, tule pa ... no ja, za dva je bilo na koncu dovolj :)


Sledilo je pakiranje opreme, ker jutri zjutraj ne bo časa. Budilka bo še prehitro pozvonila in res ne bi rad, da sem takrat neprespan in tečn ...


Sobotni dan bo predstavljen potem v drugem delu bloga, ki bo v celoti namenjen samo tej turi. 


Saas Fee z okolico, nedelja 16. 8. 2020


Še vedno sva oba močno pod vtisom včerajšnje ture, ki je bila resnično ena najboljših do sedaj. Vreme je bilo naravnost bombastično in vsi ti razgledi ... z eno besedo NORO! A danes je nov dan in na obzorju nova dogodivščina.
Ker sva gondolo za Kreuzboden koristila že prvi dan, je danes seveda nisva mogla in to sva izvedela šele na licu mesta. Jap, naslednjič pa si preberi pravila igre a n ... 
Takoj spremeniva plan, in sicer; greva v Saas Fee in si ga ogledava ...

Ker imava možnost, se gor zapeljeva z busom. Karta še vedno velja in vožnja je brezplačna. Torej, povabim vas v Saas Fee ... kdor ga ne pozna, ga bo spoznal zdaj :)

Takoj, ko prideva v vas, naju pozdravi včerajšnja gora :)

Tudi tam zgoraj sva bila ... ajooo, kako lepo je bilo ...

Čudovita gorska vasica Saas Fee

Saas Fee je povsem turistična gorska vasica, ki leži na višini 1800 m, in sicer na platoju nad dolino Saastal. 
Zanimivo je to, da vas obkroža kar 13 vrhov, ki presežejo 4000 metrov višine.
Sicer pa gre za povsem smučarko središče, ki v zimskem času ponuja ogromno smučarskih prog in zimskega vrveža.

A tudi poletje je zelo zanimivo, saj imamo na razpolago lepo paleto aktivnosti na prostem. Kot sem že omenil v uvodu, nam bo zelo prav prišla Saastal Card s katero bomo imeli vse gondole v okolici brezplačne, prav tako bodo brezplačni avtobusi pošte ... spoznali jih boste po tipični rumeni barvi. Edina zadeva, ki jo je treba plačati je Metro na Mittelallalin, ki vas bo stal 45 CHF v obe smeri.

Torej z gondolami se lahko zapeljemo na veliko lepih lokacij, od tam pa se naprej podamo peš, ali pa samo uživamo v čudoviti naravi. Za spust imamo na voljo skiroje, kolesa ali gorske gokarte.

Midva sva se sprehodila nekoliko ven iz vasi in šla ob potoku navzgor. Nekakšna poučna peš pot. Zanimivo in lepo urejeno.

Nori pogledi na sveže zeleno travo, modro nebo in bele oblake

Greva v smeri rumene puščice ... zgornje al pa spodnje ... sj j vseen

Mimo mlina

Poučne table ob poti

Nekaj o ledeniških razpokah in navezah

Tule se stekajo ledeniške vode

Res je lepo

Samo malo iz vasi je treba, pa smo tule ... noro noro lepo, zadaj Taschhorn 4491 m

Mostiček

Če želite nekomu pokazati lepote gorske narave, potem bo Saas Fee kar pravšnja izbira


Preden dokončno odideva nazaj proti domu se še zadnjič sprehodiva skozi vasico. Tokrat greva skozi sam center, kjer prevladujejo hoteli, cerkev in mnoge trgovinice. Pretiranega vrveža ni, turistov je manj. Tudi Judje so večino ostali doma in niso odpotovali, torej jih lahko srečamo praktično na vsakem koraku. Tudi oni odkrivajo švicarske lepote.

Turistična vas, le turistov letos ni, oziroma jih je bolj malo


Tako, počasi se bova mogla posloviti od teh res čudovitih koncev. Seveda se bomo semkaj še vrnili, gore čakajo na nas in z veseljem jih zopet obiščem. 

Midva pa samo še na avtobus in nazaj dol v Saas Grund. Potem pa sledi kar dolga vožnja proti domu. Pot domov je potekala brez posebnosti, promet preko Italije je bil zelo umirjen ... ok, pustimo določene modele, ki mislijo, da so samo oni na cesti. V kolono pa padeva malo naprej od Unca ... ampak to je že Slovenija in druga zgodba.

Hvala, da ste si vzeli čas in se podali z nama v Saas Fee in njegovo okolico. V drugem delu bloga pa kot že rečeno, se bomo povzpeli na kar dva štiritisočaka Allalinhorn 4027 m in Alphubel 4206 m.

Se že veselim, da vam jih predstavim. Tura je bila res noro lepa in si kot taka zasluži čisto svoj blog zapis :)

Za pokušino pa tale fotografija: in v drugem delu izveste, od kje je takšen razgled :)

Lep pozdrav, Rok

Matterhorn, Cervino 4478 m
 

2 komentarja:

  1. Super Rok, tako kot vedno!!! Zadnja fotografija pa zmaga!
    Se že veselim drugega dela.
    Lep pozdrav, Aleš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aleš, hvala za komentar. Kot vselej, ga napišeš :)
      Res je bilo lepo.
      Zadnja fotka pa itak ... Matterhorn vedno zmaga, pa ni važno, kdo ga fotka :)
      Drugi del pa bo še bolj zanimiv ...

      Izbriši